luni, 9 februarie 2015

De ce este nevoie de un cadru legislativ intr-o societate

De cand au aparut legile, ele au lasat in totdeauna loc de interpretari, la modul ca unele persoane le-au acceptat ca atare, iar altele au cautat prin diverse mijloace sa le interpreteze in alt mod sau au incercat sa le respinga. 

Daca luam in calcul acest aspect, din care reiese ca nu a exiatat nicio lege care sa fi fost creata de oameni si sa fi fost acceptata de toata lumea, ajungem la concluzia ca, poate, si datorita caracterului arbitrar ale acestor legi, ele au reprezentat intotdeauna un adevarat mar al discordiei, provocand fel si fel de discutii contradictorii.

Cand au fost create, legile aveau rolul de a usura, intr-un anumit fel, viata oamenilor. Cele dintai legi instituite de Hammurabi, au avut drept tinta o mai buna organizare a statului, pentru a usura sarcinile celor aflati la conducere.

Cu toate ca nu era instituita obligativitatea respectarii lor, aceste prime legi reprezentau niste adevarati pasi care ar fi trebuit urmati de catre societatea din acea vreme. Prin continutul lor erau stabilite o serie de masuri organizatorice, economice si legi pentru viata cotidiana a cetatenilor, masuri ce aveau la baza, atat legile tribale cat si pe cele  ale compensatiei, elaborate  in Mesopotamia Antica.

Din acel moment, diversi conducatori au incercat in permanenta sa creze tot felul de legi, al caror rol, din punct de vedere declarativ, era de a constitui un anumit nivel de “ordine in societate”. Toate legile care au aparut, dea lungul timpului,  au avut diverse justificari si origini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu